string(4) "blog"

Crisis: leren in een verhoogde versnelling.

Waarom the next practice?

  • We hebben veel ervaring met het succesvol uitvoeren van strategieën
  • We helpen leiders in de organisatie succesvol te zijn
  • We ontwerpen aanpakken die aantoonbaar werken
  • We werken op basis van het principe 'Think Together, Act Together'.
15 april 2020 5 mins Ewald Liedenbaum

Wendbaar zijn

Niets lijkt meer zeker. Hadden we al te maken met een groot aantal disruptieve ontwikkelingen nu komt daar een voor iedereen volledig onbekende pandemie bij. De uitwerking van COVID-19 is enorm. Wat nu gevraagd wordt is aanpassingsvermogen en veerkracht. Gelukkig zien we veel ondernemers en bedrijven daadkrachtig reageren. Ze zijn creatief in het vinden van oplossingen, boren nieuwe klantengroepen en kanalen aan en werken veel wendbaarder en sneller dan voor de crisis.

Geen van deze bedrijven had in hun strategie rekening gehouden met een pandemie. Wat ze nu doen is versneld leren om zich goed te kunnen aanpassen.

 

Co-creërend handelen

In tijden van crisis moet een ieder van ons in staat zijn om de eigen bestaande opvattingen en overtuigingen los te laten. Niets lijkt meer wat het was. Het is geen zekerheid meer dat het wordt zoals het was. Ervaringen en zekerheden uit het verleden zijn opeens minder relevant geworden.

Uitdagende opgaven vragen om nieuwe oplossingen. Het vinden van die oplossingen kan niet in handen liggen van enkele personen ergens in de top van de organisatie. Juist de breedte van de organisatie is nodig. Mensen met verstand van zaken – de professionals – vormen teams en maken de keuzes die nodig zijn om snel en effectief te kunnen inspelen op de veranderde omstandigheden. Daarbij wordt geaccepteerd dat men niet alles weet en dat handelen gepaard gaat met onzekerheid. Door als collectief te leren tijdens de uitvoering kan er snel bijgestuurd en geschakeld worden. Er ontstaat een vorm van gespreid leiderschap  Een belangrijke voorwaarde voor succes is dat iedereen binnen het team zich veilig en vrijelijk uiten. Ideeën en opvattingen vanuit verschillende perspectieven zijn nodig om tot de beste oplossing te komen, een co-creërende aanpak dus op basis van vertrouwen en transparantie. Ik wil hier professor André Wierdsma aanhalen die ooit zei dat niet de neuzen dezelfde kant op moeten maar de handjes. Zo pak je namelijk onverwachte en onzekere nieuwe uitdagende opgaven aan.